Україна, м.Яремче вул. Свободи 363/32
uk

Страва Шурпа


Шурпа – це страва азіатської кухні, яке за консистенцією схоже на суп. По суті це і є дуже густий і наваристий суп на м’ясному бульйоні, з використанням овочів і спецій. Цей суп такий наваристий, що його дуже часто сприймають як основне (друге) блюдо.

Шурпа

Суп шурпа – це візитна картка східної кухні. У різних східних країнах цей суп має різні назви: чарпа, шорба, шурьба, шюрьпе, шурва, шурпа. Однак, дивно, що народилося це блюдо на Балканах. Різні народи по-різному готують цей жирний наваристий суп: у Туркменії шурпа (аси-сорпа) готується з риби. У Татарстані шурпа схожа з шурпою, хоча, по суті, зовсім інше блюдо – з бараниною, картоплею, локшиною й дуже більшою кількістю необсмаженої цибулі. А от зелені й перцю в нього кладуть зовсім небагато, тільки для смаку. Необхідно відзначити, що під шурпою в Татарстані і Киргизстані розуміють міцний прозорий баранячий бульйон, з дрібно нашаткованою цибулею, картоплею і тонко нарізаної локшиною, з невеликою кількістю зелені і чорним перцем. Крім того, така шурпа є не самостійною стравою, а супутнім основної страви – відварного м’яса (баранина, яловичина і т.п.). У Балканських країнах і Молдавії такий суп іменується чорбой. У Молдавії, Румунії, Болгарії особливість шурпи (чорби) полягає у тому, що її готують на квасі і сильно приправляють паприкою. Шурпа з тюркського переводиться як “суп”.

Саме тому важко сказати, який рецепт “правильний”. Кожен сам для себе визначає, як готується справжня шурпа.

Шурпа не входить до числа популярних страв слов’янських народностей. Ми все більше спеціалізуємося на борщах, щах, круп’яних та овочевих супах. Але часом так хочеться урізноманітнити меню і порадувати гостей якоюсь новою для них, незвичайною і ароматною стравою. Так чому б не зварити шурпу, такий ситний, ароматний суп з чудовим смаком!

 Особливості страви:

  • дуже наваристий і жирний суп
  • готують із попередньо обсмаженого м´яса й овочів
  • містить велику кількість різноманітних приправ і зелені
  • велика кількість грубо нарізаних овочів – картоплі, цибулі, моркви
  • додаються фрукти – яблука, абрикоси, айва, сливи

Традиційно шурпу варять з баранини. Але також прийнятний варіант приготування цього супу з яловичини, з риби та птиці. Головне – це дати страві повністю розкрити свій аромат, проте при заміні м’яса вийде смачний м’ясний суп, але вже не шурпа. Найсмачніша шурпа виходить тільки зі свіжого м’яса. В деяких країнах використовують не картопля, а локшину, рис або горох. Також і зелень додають різну. Це може бути чорний перець, лавровий лист, цибуля, кріп, кінза, петрушка, базилік, орегано, кмин, болгарський перець, червоний стручковий перець. Все залежить від регіональних переваг і ваших власних уподобань.

Залежно від того, в якій країні готують шурпу, можна побачити, що м’ясо або овочі попередньо обсмажують, тому це блюдо називають ще смаженим супом.

Східна кухня завжди відрізнялася багатством смаків і ароматів, однак для приготування східних страв ніколи не використовують різні ароматизатори і підсилювачі смаку. Всі інгредієнти повинні бути свіжими і натуральними.

Щоб зварити правильну шурпу з баранини, потрібно вибрати правильне, обов’язково свіже, в міру жирне м’ясо. Різні рецепти шурпи з баранини передбачають різні варіанти використання м’яса. В одних варіантах м’ясо відварюють до готовності або напівготовності, а потім на бульйоні варять шурпу. Отже, щоб приготувати таку страву, як шурпа рецепт точний не потрібен. Головне – зрозуміти сам принцип приготування, який є досить простим. Продукти і густоту шурпи можна варіювати за своїм бажанням.

Однак, слід зауважити, що чим більші будуть шматки м’яса, тим смачніше. Є, звичайно, більш адаптовані під слов’янські смаки рецепти, де м’ясо закладається дрібними шматочками, овочі дробляться і подаються разом з бульйоном. У цьому випадку буде наваристий і густий смак. Але якщо м’ясо закладено одним шматком – отримаємо більш тонкий, насичений, більш традиційний варіант вишуканого смаку. Справжня шурпа повинна мати тонкий вершковий аромат. Овочі відіграють роль гарніру. Оскільки шурпа – блюдо східне, у деяких країнах картоплю заміняють рисом або горохом.

Цей м’ясний насичений, густий і ароматний суп треба їсти в прикуску з добре розвареним м’ясом. Саме тому шурпа готується довго і виходить дуже наваристою, з насиченим смаком, а спеції, часник і зелень додають їй запаморочливий аромат. Проте не слід захоплюватись спеціями, бо шурпа сама по собі має всі властивості запашної, смачної страви і навряд-чи знайдуться байдужі до цього аромату люди.

Скуштуйте шурпу в «РОМАНТІК СПА ГОТЕЛЬ» в місті Яремче,

смак і запах якої не залишать Вас байдужими!

Кликати Вас не доведеться, Ви вже будете водити хороводи біля казана під час приготування цієї запашної страви