Україна, м.Яремче вул. Свободи 363/32
uk

Слов’янська екзотика. Традиційний старопольський “Бігос”

8cf87ea4b98211e282a722000a1f9d5f_7

Класична, безумовно смачна, збагачена поживними речовинами, страва з квашеної капусти та м’яса.

Капуста – на перший погляд простий продукт, однак за багатством вітамінів, вона незрівнянна ні з одним овочем.

А у зимовий період, не заміниме джерело необхілного організму вітаміну С, є квашена капуста.

Як кажуть, французькі леді готові викласти за неї всі свої, куплені за шалені гроші, креми та мазі, адже квашена капуста корисна для здоров’я, містить клітковину, сприяє покращенню роботи кишечника та шлунку, виводить з організму поганий холестерин. А отже, незважаючи на те, що капуста надає відчуття ситості, вона є досить еффективною в боротьбі із зайвою вагою.

Квашена капуста та її сік містить мікроелементи, які надають блиск волоссю, покращує його структуру та сприяє його росту, а нігті стають міцнішими.

З квашеною капустою корисно їсти м’ясо, оскільки це покращує засвоювання білків.

Ось така, багата здоров’ям, страва “Бігос”.

У “Бігос” можна додавати різні види м’яса: свинину, яловичину або дичину, підчеревину, копченості.

Капуста в “Бігосі” може використовуватись свіжа і квашена, причому як разом, так і окремо. У польових умовах співвідношення квашеної та свіжої капусти 1:1.

Вважається, що при правильному приготуванні польського “Бігосу” на одну частину різних видів м’яса повинно припадати півтори частини капусти.

Хоча, скільки господинь, стільки і варіантів приготування цієї страви у різних країнах. Тільки у Польщі існує безліч варіантів: Варшавський, Кельцевський, Познаньський, бігос по мисливські у Кракові, бігос по селянські та багато інших варіантів приготування цієї страви, однак найбільш популярним є класичний, а саме бігос по старопольські:

  • тушкується окремо капуста
  • обсмажується окремо м’ясо та копченості
  • змішується та готується все разом
  • додаються овочі, гриби, чорнослив
  • різні прянощі до смаку, і, навіть, червоне вино

“Бігосу”готується одразу багато, тому для його приготування необхідні великий чавунний казанок, розпалений вогонь, загадкове потріскування дров, хороший настрій та веселе приємне товариство.

Подається “Бігос” гарячим з житнім хлібом.

Тільки у “Романтік Спа Готель” готують старопольську страву “Бігос” з любов’ю.

“Романтік Спа Готель” запрошує покуштувати “Бігос” гостей, бажаючих осягнути польський дух.