Скоро Різдво! У когось буде святкування в родинному колі, у когось святкування Різдва в Карпатах. Ми святкуватимемо Різдво в Романтік Спа Готель разом із зірками та будемо готувати кутю по рецептах різних регіонів.
Нещодавно ми попросили наших підписників на Фейсбук поділитися з нами секретами родинних традицій та рецептів приготування різдвяних страв. А зараз – хочемо поділитися цими секретами із вами.
Про секрети родинних рецептів приготування різдвяних страв, можна писати дуже багато, тому що у кожній родині їх багато і враховуючи що у наш час є великий вибір продуктів яких можна приготувати багато різних страв.
Я напишу рецепти моєї матері якій 82 роки яка ще пам’ятає які страви готувалися на Різдво її дитинства, коли не було такого вибору продуктів і де купити і за що.
Але все таки свято мої предки святкувати за всіма традиціями . Різдвяних 12 страв були пісних і з них звичайно кутя з пшениці але не така як зараз ми готуємо, колись не можна було облущували пшеницю бо говорили що цим облущують у Матір Божої нігті, просто варили пшеницю добавляли мак, горіхи і мед .
Також вареники з капустою, вінегрет, голубці з рисом і грибами та ще різні страви.
Я хочу поділитися однією стравою, приготування якої не потребує багато часу і багато продуктів, але яку давно ніхто вже не готує.
Беремо червоний буряк, очищаємо з шкурки, ріжемо круглими дольками, кидаємо у каструлю, добавляємо солі, трошки олії і води, варимо до готовності, на наприкінці варки вкидаємо рибну кансерву в олії і даємо закипіти . І страва готова.
Надя Стасіцька
Суто наша родинна традиція, мабуть ще з австро-угорських часів збереглася. Я завжди печу на Різдво штолен – багатий кекс-батон. Колись пекла на дріжджах, тепер роблю кварк-штолен з додаванням у тісто творогу. Також в тісто додається вершкове масло, яйце, розпушувач, трохи цукру, пушку солі.А тепер найсмачніше – у штолен додаються родзинки, кришений мигдаль, цукати (сама роблю), сушену вишню, горішки, мелені спеції, шматочки шоколаду (це вже відхід від традиції). Можна попередньо родзинки і цукати замочити в ромі. З тіста формують подовгуватий батон, який традиційно загортають – “пеленають”. Коли спечеться, змащують маслом і посипають цукровою пудрою. Дуже смачно!
Наталія Храбатин
Готую за старими галицькими рецептами Дарії Цвек. Страв не завжди 12, але кожну роблю пісною.
Тетяна Поліщук
Кладемо під скатертину солому і 6 січня з появою першої зірки запалюємо свічку і сідаємо за пісний стіл з 12 страв. По нашій традийії спершу молимся, їмо часник з хлібом, який ламаємо та ділимо між усіма. Ще тітка варить вареники, і в деякі кладе копійки (тож їсти треба обережно, кому вони попадуться той буде багатий).
Таня Шпакова
Колись моя бабуся готувала. Але в нас в сім’ї була не вечеря, а сніданок. І був він дуже смачний. І завжди з мандаринками для нас. І в кутю бабуся клала мандаринкові дольки.
Елена Коковина
Мама завжди готує два види страв – одні пісні, щоб були на вечерю, а інші з м’ясом, на Різдво. Наприклад, половина капусти тушкованої на олії, половина з м’ясом, половина голубців з рисом та гречкою, половина класичних. І завжди все дуже смачно!
Ілона Панч
Це моє найулюбленіше свято! Моя люба бабуся готує кутю, в неї вона найсмачніша тому, що вона робить все з любов’ю! Кутя з перетертим маком, медом, ізюмом та волоськими горіхами! Також ліпимо вареники з кислою тушкованою капустою! На стіл обов’язково ставимо квашені помідори та огірки, власного приготування, квашений кавун, це дуже смачно! Вся родина допомагає, щоб страв було 12! Та перед вечерею бабуся, як найстарша в родині промовляє молитву за всю родину та щастя всіх людей, що є в світі! Ось, головні секрети та моменти для мене! Сім’я – це щастя!
Vi Sher
Моя бабуся готовить 12 страв: вареники з картоплею, капусту тушену, сільодку з цибулькою, грибочки з цибулею, фасоля толочена з жареною цибулькою і часничком, кутя з маком та горіхами, вареники з капустою, перець маринований, чорнослив з горіхами, баклажани кільцями в томатному соусі, боханці з маком і горіхами, салат з перця маринованого з горошком, морквою і заправлений жареною цибулею.
Надя Гонтюк Романчук
На різдвяний Святвечір у нас на столі 12 страв. Кутю готуємо за старовинним бабусиним рецептом, дотримуючись цілого ритуалу.
Спершу ми прямуємо за продуктами на ринок і купуємо п’ять компонентів, необхідних для святкового частування: пшеницю, мак, горіхи, родзинки і мед. Потім на ніч замочуємо пшеницю у воді, поставивши її перед іконою.
Вранці всі домашні вмиваються цією водою, протирають нею лікті і просять у Господа благополуччя на прийдешній рік. У день, коли готується кутя, не можна їсти до першої зірки, яка з’явиться на вечірньому небі.
Natalia Natalia
Уся родина збирається за великим столом, який застеляється червоною скатертиною, а під нею в куточках – головки часнику. Є повір’я, що часник захищає все, що знаходиться на столі, від злих духів.
А на столі обов’язково є дванадцять пісних страв: кутя, узвар, вареники з картоплею та капустою, підливка з риби, квасоля, борщ з “вушками” (це такі маленькі варенички, схожі на пельмені, тільки не з м’ясом, а з грибочками). Вушка – це моя улюблена різдвяна страва! Хоча сам я нічого не готую – тільки допомагаю.
Та перш ніж їсти різдвяні страви треба помолитись, а потім пробувати кутю, а вже потім усі інші страви.
Степан Шпирналь
Ми чекаємо, які ще секрети приготування різдвяних страв ви нам розкажете під час щорічного етно-фестивалю Winter Romantik Fest.