Банош готують в різних регіонах Карпат, а все ж щораз це – відкриття
Звичайно ж, найсмачніший банош можна спробувати лише на Західній Україні, в Карпатах. Дуже смачна й ситна етнічна страва з кукурудзяного борошна. Така собі кукурудзяна каша, яка в поєднанні з поживними натуральними продуктами (сметана, молоко, вершки) й неперевершена за своїм смаком стала корисною та уже традиційною стравою гуцулів.
Українці їдять банош з кислим молоком, з грибами, зі шкварками, однак для гуцулів банош без бринзи – це не банош.
Сьогодні, кукурудза в нашому раціоні займає важливе місце. Вживаємо ми її в різному вигляді практично щодня, а з кукурудзяного борошна або крупи готують хлібобулочні вироби, ласощі, різноманітні перші і другі гарячі страви, в тому числі і кашу, корисні властивості якої дуже великі.
Живильні властивості баношу
Дієтологи рекомендують їсти банош навіть кілька разів на тиждень.
Буковель – Туристичний курорт
Як відомо, кукурудза спочатку була вирощена в Америці, а згодом стала популярною зерновою культурою в багатьох інших країнах. Завдяки такій можливості страви, приготовлені з кукурудзяної крупи стали улюбленими у багатьох народів, а у деяких – національними. Це жителі Молдавії, Румунії, Західної України. Популярною ця страва є і в Італії, і називаєтьсяПолента”.
Існує багато легенд про походження баношу.
Дехто каже, що якісь певні слова від частого швидкого нашіптування й повторення дали врешті назву страві. Хто зна. Гуцули дуже вигадливі і свято вірять в усе, що кажуть…
Але цікаво, що й тепер не кожному довіряють розкласти під казаном вогонь, адже справжній смачнючий банош повинен готуватись на вогні, щоб димом пропах, у глиняній або чавунній каструлі чи горщику.
А помішувати банош повинна поважна ґаздиня і то – лише в один бік та чимось дерев’яним (від заліза не буде потрібного смаку), «скликати при цьому сметану (молоко) з усіх полонин і верхів».
Словом, хоч банош цілком доступний до виконання, все ж певна процедура має бути дотримана. По-перша, для баноша годиться лише достатньо дрібна крупа кукурудзи (навіть мука). Її в Карпатах, буває, називають ще кириця. Чим дрібніша кукурудзяна крупа, тим краще. Скільки наллєте сметани в казан, до такого рівня в ньому навариться каша. І найчарівнішим видовищем є те, як на баноші з тієї сметани з’являється масло. Їсти страву варто гарячою, просто з вогню. Коли банош вистигає, втрачає ніжність та соковитість. На стіл подають його, посипаючи тертим сиром або бринзою.
Як у кожного поважного газди на подвір’ї Романтік Спа Готелю” є місце для приготування баношу.
У давні часи кукурудзяна каша була селянською ситною стравою, а тепер туристи її мають за святкову їжу, часто присмачуючи її презентацію легендам та надаючи страві ледь не магічного значення.
Запрошуємо скуштувати неймовірно смачний банош у
Романтік Спа Готель в Яремче – поціновувач смаку українських традицій!